Ta strona została przetłumaczona automatycznie i dokładność tłumaczenia nie jest gwarantowana. Proszę odnieść się do angielska wersja za tekst źródłowy.

Combination Chemotherapy Given With Radiation Therapy or Radiation Therapy Alone in Treating Patients With Early-Stage Hodgkin's Disease

3 grudnia 2013 zaktualizowane przez: Medical Research Council

Minimal Initial Therapy (MIT) for "Early" Supradiaphragmatic Hodgkin's Disease: A Multicenter Randomized Trial of Short Neoadjuvant Chemotherapy (VAPEC-B) Plus Involved Field Radiotherapy (MIT) Versus Mantle Radiotherapy

RATIONALE: Drugs used in chemotherapy use different ways to stop tumor cells from dividing so they stop growing or die. Combining radiation therapy with chemotherapy may kill more tumor cells.

PURPOSE: Randomized phase III trial to compare the effectiveness of combination chemotherapy plus radiation therapy with radiation therapy alone in treating patients with early-stage Hodgkin's disease.

Przegląd badań

Szczegółowy opis

OBJECTIVES: I. Determine the recurrence rate and long term survival of patients with early stage Hodgkin's disease given vincristine/doxorubicin/prednisolone/ etoposide/cyclophosphamide/bleomycin (VAPEC-B) chemotherapy and involved field radiation vs mantle radiotherapy.

OUTLINE: This is a randomized multicenter study. Patients are randomized to receive either vincristine/doxorubicin/prednisolone/etoposide/cyclophosphamide/ bleomycin (VAPEC-B) chemotherapy and involved field radiotherapy or mantle radiotherapy only. Patients receiving VAPEC-B are given prednisolone daily on weeks 1-6, doxorubicin IV along with cyclophosphamide IV on week 1, doxorubicin IV and etoposide orally for 5 days on week 3, and vincristine and bleomycin IV on weeks 2 and 4. Involved field radiotherapy is commenced at week 6, within 14 to 21 days of the last chemotherapy treatment. Patients randomized to receive mantle radiotherapy only are given treatments daily for 4 weeks. Patients are followed every 3 months for the first two years, every 4 months for the third year, every 6 months for the fourth and fifth years and annually thereafter.

PROJECTED ACCRUAL: 400 patients will be accrued over 4-5 years.

Typ studiów

Interwencyjne

Zapisy (Oczekiwany)

400

Faza

  • Faza 3

Kontakty i lokalizacje

Ta sekcja zawiera dane kontaktowe osób prowadzących badanie oraz informacje o tym, gdzie badanie jest przeprowadzane.

Lokalizacje studiów

      • Cape Town, Afryka Południowa, 7925
        • Groote Schuur Hospital, Cape Town
      • Preston, Zjednoczone Królestwo, PR2 9HT
        • Royal Preston Hospital
    • England
      • Birmingham, England, Zjednoczone Królestwo, B15 2TT
        • University Birmingham
      • Bristol, England, Zjednoczone Królestwo, BS2 8ED
        • Bristol Oncology Centre
      • Bristol, England, Zjednoczone Królestwo, BS2 8BJ
        • Bristol Royal Hospital for Sick Children
      • Cambridge, England, Zjednoczone Królestwo, CB2 2QQ
        • Addenbrooke's NHS Trust
      • Derby, England, Zjednoczone Królestwo, DE1 2QY
        • Derbyshire Royal Infirmary
      • Leeds, England, Zjednoczone Królestwo, LS16 6QB
        • Cookridge Hospital
      • Leicester, England, Zjednoczone Królestwo, LE1 5WW
        • University Hospitals of Leicester
      • London, England, Zjednoczone Królestwo, W1G 3AA
        • Middlesex Hospital- Meyerstein Institute
      • Merseyside, England, Zjednoczone Królestwo, L63 4JY
        • Clatterbridge Centre for Oncology NHS Trust
      • Newcastle Upon Tyne, England, Zjednoczone Królestwo, NE4 6BE
        • Newcastle General Hospital
      • Northwood, England, Zjednoczone Królestwo, HA6 2RN
        • Mount Vernon Hospital
      • Norwich, England, Zjednoczone Królestwo, NR1 3SR
        • Norfolk & Norwich Hospital
      • Oxford, England, Zjednoczone Królestwo, 0X3 9DU
        • Oxford Radcliffe Hospital
      • Sutton, England, Zjednoczone Królestwo, SM2 5PT
        • Royal Marsden Hospital
      • Westcliff-On-Sea, England, Zjednoczone Królestwo
        • Southend General Hospital
    • Scotland
      • Edinburgh, Scotland, Zjednoczone Królestwo
        • Royal Hospital for Sick Children

Kryteria uczestnictwa

Badacze szukają osób, które pasują do określonego opisu, zwanego kryteriami kwalifikacyjnymi. Niektóre przykłady tych kryteriów to ogólny stan zdrowia danej osoby lub wcześniejsze leczenie.

Kryteria kwalifikacji

Wiek uprawniający do nauki

16 lat do 75 lat (Dziecko, Dorosły, Starszy dorosły)

Akceptuje zdrowych ochotników

Nie

Płeć kwalifikująca się do nauki

Wszystko

Opis

DISEASE CHARACTERISTICS: Histologically proven stage IA or IIA Hodgkin's disease without mediastinal bulk Patients with Hodgkin's disease existing below diaphragm only are not eligible

PATIENT CHARACTERISTICS: Age: 16 to 75 Performance status: Not specified Life expectancy: Not specified Hematopoietic: Not specified Hepatic: Not specified Renal: Not specified Other: Not HIV positive No prior malignancy other than basal cell carcinoma or cervical intraepithelial neoplasia

PRIOR CONCURRENT THERAPY: No prior treatment

Plan studiów

Ta sekcja zawiera szczegółowe informacje na temat planu badania, w tym sposób zaprojektowania badania i jego pomiary.

Jak projektuje się badanie?

Szczegóły projektu

  • Główny cel: Leczenie

Współpracownicy i badacze

Tutaj znajdziesz osoby i organizacje zaangażowane w to badanie.

Śledczy

  • Krzesło do nauki: Michael Williams, MD, Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust

Publikacje i pomocne linki

Osoba odpowiedzialna za wprowadzenie informacji o badaniu dobrowolnie udostępnia te publikacje. Mogą one dotyczyć wszystkiego, co jest związane z badaniem.

Publikacje ogólne

  • Radford JA, Williams MV, Hancock BW, et al.: Minimal initial chemotherapy plus involved field radiotherapy (RT) vs. mantle field RT for clinical stage IA/IIA supra-diaphragmatic Hodgkin's disease (HD). Results of the UK Lymphoma Group LY07 trial. [Abstract] Eur J Haematol 73 (Suppl 65): A-E08, 39, 2004.

Daty zapisu na studia

Daty te śledzą postęp w przesyłaniu rekordów badań i podsumowań wyników do ClinicalTrials.gov. Zapisy badań i zgłoszone wyniki są przeglądane przez National Library of Medicine (NLM), aby upewnić się, że spełniają określone standardy kontroli jakości, zanim zostaną opublikowane na publicznej stronie internetowej.

Główne daty studiów

Rozpoczęcie studiów

1 stycznia 1997

Daty rejestracji na studia

Pierwszy przesłany

1 listopada 1999

Pierwszy przesłany, który spełnia kryteria kontroli jakości

5 kwietnia 2004

Pierwszy wysłany (Oszacować)

6 kwietnia 2004

Aktualizacje rekordów badań

Ostatnia wysłana aktualizacja (Oszacować)

4 grudnia 2013

Ostatnia przesłana aktualizacja, która spełniała kryteria kontroli jakości

3 grudnia 2013

Ostatnia weryfikacja

1 marca 2005

Więcej informacji

Te informacje zostały pobrane bezpośrednio ze strony internetowej clinicaltrials.gov bez żadnych zmian. Jeśli chcesz zmienić, usunąć lub zaktualizować dane swojego badania, skontaktuj się z register@clinicaltrials.gov. Gdy tylko zmiana zostanie wprowadzona na stronie clinicaltrials.gov, zostanie ona automatycznie zaktualizowana również na naszej stronie internetowej .

Subskrybuj