Otwarte odnerwienie stawu międzywyrostkowego w leczeniu bólu krzyża
Otwarte odnerwienie stawu twarzowego w leczeniu bólu krzyża - randomizowana próba kontrolna.
Przegląd badań
Status
Status
Warunki
Warunki
Interwencja / Leczenie
Interwencja / Leczenie
Typ studiów
Typ studiów
Zapisy (Rzeczywisty)
Zapisy
Faza
Faza
- Nie dotyczy
Kryteria uczestnictwa
Kryteria kwalifikacji
Kryteria kwalifikacji
Wiek uprawniający do nauki
Akceptuje zdrowych ochotników
Opis
Kryteria przyjęcia:
- w wieku 19 lat lub więcej
- rozpoznanie zwężenia kręgosłupa
- ma chromanie neurogenne
- skarżył się na ból pleców od co najmniej 3 miesięcy
Kryteria wyłączenia:
- przebyta operacja kręgosłupa,
- złamanie, ogólnoustrojowa choroba zapalna,
- nowotwory lub infekcja kręgosłupa
Plan studiów
Jak projektuje się badanie?
Szczegóły projektu
- Główny cel: Leczenie
- Przydział: Randomizowane
- Model interwencyjny: Przydział równoległy
- Maskowanie: Pojedynczy
Liczba ramion
Broń i interwencje
Grupa uczestników / ArmGrupa uczestników / Arm |
Interwencja / LeczenieInterwencja / Leczenie |
|---|---|
|
Brak interwencji: laminektomia lędźwiowa
|
|
|
Aktywny komparator: laminektomia lędźwiowa z odnerwieniem stawu międzywyrostkowego
|
Elektrokoagulacja bipolarna
|
Co mierzy badanie?
Podstawowe miary wyniku
Podstawowe miary wyniku
Miara wyniku |
Opis środka |
Ramy czasowe |
|---|---|---|
|
Zmiana wizualnej skali analogowej bólu (VAS)
Ramy czasowe: zmiana w stosunku do wyniku wyjściowego po 24 tygodniach
|
10-centymetrowa skala, gdzie minimum 0 oznacza brak bólu, a maksimum 10 oznacza najgorszy ból.
|
zmiana w stosunku do wyniku wyjściowego po 24 tygodniach
|
Miary wyników drugorzędnych
Miary wyników drugorzędnych
Miara wyniku |
Opis środka |
Ramy czasowe |
|---|---|---|
|
Zmiana w Zmodyfikowanej skali niepełnosprawności Oswestry (ODI)
Ramy czasowe: zmiana w stosunku do wyniku wyjściowego po 24 tygodniach
|
Skala ODI jest podzielona na dziesięć sekcji, których celem jest ocena ograniczeń różnych czynności życia codziennego.
Każda sekcja jest oceniana w skali 0-5.
Zakres punktów wynosi od 0 do maksymalnie 60.
Całkowity wynik jest mnożony przez 2 i wyrażany w procentach.
Wynik od 0 do 20 punktów wskazuje na minimalną niepełnosprawność; 20 do 40 punktów, umiarkowana niepełnosprawność; i od 40 do 60 punktów, ciężka niepełnosprawność.
|
zmiana w stosunku do wyniku wyjściowego po 24 tygodniach
|
Współpracownicy i badacze
Sponsor
Sponsor
Daty zapisu na studia
Główne daty studiów
Rozpoczęcie studiów (Rzeczywisty)
Rozpoczęcie studiów
Zakończenie podstawowe (Rzeczywisty)
Zakończenie podstawowe
Ukończenie studiów (Rzeczywisty)
Ukończenie studiów
Daty rejestracji na studia
Pierwszy przesłany
Pierwszy przesłany
Pierwszy przesłany, który spełnia kryteria kontroli jakości
Pierwszy przesłany, który spełnia kryteria kontroli jakości
Pierwszy wysłany (Rzeczywisty)
Pierwszy wysłany
Aktualizacje rekordów badań
Ostatnia wysłana aktualizacja (Rzeczywisty)
Ostatnia wysłana aktualizacja
Ostatnia przesłana aktualizacja, która spełniała kryteria kontroli jakości
Ostatnia przesłana aktualizacja, która spełniała kryteria kontroli jakości
Ostatnia weryfikacja
Ostatnia weryfikacja
Więcej informacji
Terminy związane z tym badaniem
Dodatkowe istotne warunki MeSH
Inne numery identyfikacyjne badania
Inne numery identyfikacyjne badania
- NCTO
Plan dla danych uczestnika indywidualnego (IPD)
Planujesz udostępniać dane poszczególnych uczestników (IPD)?
Informacje o lekach i urządzeniach, dokumenty badawcze
Bada produkt leczniczy regulowany przez amerykańską FDA
Bada produkt urządzenia regulowany przez amerykańską FDA
Te informacje zostały pobrane bezpośrednio ze strony internetowej clinicaltrials.gov bez żadnych zmian. Jeśli chcesz zmienić, usunąć lub zaktualizować dane swojego badania, skontaktuj się z register@clinicaltrials.gov. Gdy tylko zmiana zostanie wprowadzona na stronie clinicaltrials.gov, zostanie ona automatycznie zaktualizowana również na naszej stronie internetowej .