Ta strona została przetłumaczona automatycznie i dokładność tłumaczenia nie jest gwarantowana. Proszę odnieść się do angielska wersja za tekst źródłowy.

Program ćwiczeń i obserwacja osób starszych po operacji złamania biodra za pomocą aplikacji cyfrowej.

7 lutego 2022 zaktualizowane przez: Joaquín Zambrano-Martín, Zamar Fisioterapia

Efekty multimodalnego programu ćwiczeń terapeutycznych i rehabilitacji funkcjonalnej wraz z obserwacją u osób w podeszłym wieku po operacji złamania biodra z wykorzystaniem aplikacji cyfrowej. Badania obserwacyjne.

Tło W ostatnich latach populacje zachodnie doświadczyły wzrostu średniej długości życia, a co za tym idzie starzenia się społeczeństwa. Doprowadziło to do wzrostu liczby niskoenergetycznych złamań szyjki kości udowej, które mają duży wpływ na śmiertelność, mobilność i utratę funkcji w codziennych czynnościach w tym segmencie populacji.

Cele Określenie wpływu pod względem powrotu do zdrowia, powrotu do stanu czynnościowego przed złamaniem biodra, pacjentów w podeszłym wieku leczonych nowym multimodalnym programem ćwiczeń terapeutycznych i obserwacji przez rok w porównaniu z pacjentami leczonymi wcześniej opracowanym standardowym planem opieki pielęgniarskiej w szpitalu San Juan de Dios de León.

Metodologia Ambispektywne badanie obserwacyjne kohorty z dwiema grupami, kohortą narażoną (retrospektywna) i kohortą nienarażoną (czynnik ochronny), składającą się z osób w wieku powyżej 65 lat skierowanych z Oddziału Ratunkowego Uniwersyteckiego Centrum Opieki w León (CAULE ) z potwierdzonym rozpoznaniem złamania szyjki kości udowej, który przeszedł operację złamania szyjki kości udowej w Szpitalu San Juan de Dios de León w latach 2020 i 2021.

W celu przeprowadzenia analizy nowego modelu opieki zaproponowanego przez obszar ortogeriatrii na rok 2021: program powrotu do sprawności funkcjonalnej i jego kontynuacja poprzez aplikację cyfrową, uwzględniony zostanie cały prosty wszechświat (analiza pełnej kohorty) z obserwacją przez okres jednego roku.

Przegląd badań

Szczegółowy opis

Ten projekt badawczy ma być realizowany w Jednostce Odbudowy Funkcjonalnej zintegrowanej z Służbą Ortogeriatrii Szpitala San Juan de Dios i ma następujący plan pracy:

  • Faza administracyjna. Pełne opracowanie projektu w formie pisemnej i przedłożenie do zatwierdzenia Komisji Doktorskiej Uniwersytetu w Murcji i Komisji Badawczej Zakonu San Juan de Dios. Po zatwierdzeniu projektu zostanie on przedłożony Komisji Etyki Badań Klinicznych (CEIC), jeśli uzna to za stosowne.
  • Faza wstępna-rozruch. Czas trwania 18 miesięcy. Program rozpocznie się, gdy pacjent zostanie przyjęty do szpitala z powodu złamania szyjki kości udowej. Uczestnicy, którzy spełniają kryteria kwalifikujące do badania, zostaną zrekrutowani, a uczestnicy zebranych danych zostaną poinformowani o celu badania i poproszeni o ich pisemną świadomą zgodę.

Opis procesu:

  • Selekcja kandydatów: pacjent będzie objęty opieką oddziału ortogeriatrii zgodnie ze standardowym protokołem praktyki klinicznej zatwierdzonym przez kierownictwo medyczne oraz w oparciu o model opieki ustalony przez Krajowy Rejestr Złamań Stawu Biodrowego.
  • W przypadku przyjęcia pacjenta z oddziału ratunkowego wymagane będzie skierowanie do poradni geriatrycznej w celu oceny stanu pacjenta.
  • Wyjaśnienie programu i prośba o świadomą zgodę: w momencie przyjęcia zostanie przeprowadzona rozmowa między pacjentem lub krewnym a lekarzem prowadzącym (służba traumatologiczna), wyjaśniająca proces dla pacjentów z osteoporotycznym złamaniem szyjki kości udowej w Szpitalu; który obejmuje zestaw skoordynowanych decyzji medycznych (Szturm, Traumatologia, Geriatria) w celu uzyskania najwyższej jakości opieki, krótszego pobytu w szpitalu przy maksymalnej samodzielności i uniknięcia drugiego złamania. W ten sam sposób iw tym samym czasie zostanie im wyjaśniony multimodalny plan ćwiczeń terapeutycznych i rehabilitacji funkcjonalnej, który pomoże im w procesie zdrowienia.

Następnie pacjent zostanie poinformowany o procesie zbierania danych, aplikacji mobilnej i okresie obserwacji przez 1 rok oraz poproszony o podpisy pod świadomą zgodą na znieczulenie, operację i udział w badaniu.

Profile pacjentów, których warunki kliniczne na to pozwalają, należy zebrać potwierdzony wywiad, w tym:

  • Funkcja przedchorobowa i mobilność.
  • Dostępne wsparcie społeczne (w tym czy pacjent ma już opiekuna lub czy ktoś jest chętny i zdolny do udzielenia takiego wsparcia)
  • Odpowiednie aktualne warunki kliniczne
  • Stan umysłu.

    • Operacja stawu biodrowego.
    • Program naprawczy (protokół działania, który zastępuje opracowaną wcześniej zwykłą praktykę):
  • Specjalny program rehabilitacji po złamaniu szyjki kości udowej, przywracający ruchomość, siłę i równowagę operowanemu pacjentowi, w celu umożliwienia powrotu do stanu funkcjonalnego jak najbardziej zbliżonego do stanu sprzed operacji iw jak najkrótszym czasie. Program ten jest częścią standardowego protokołu leczenia realizowanego od stycznia 2021 roku przez Oddział Ortogeriatrii Szpitala San Juan de Dios.

Program ten podzielony jest na 5 faz, każda z tych faz pokrywa się z poziomem skali oceny chodu. Każda osoba rozpocznie na poziomie wyznaczonym przez lekarza i będzie miała dostęp tylko do filmów ze wskazanego poziomu i poziomów poniżej niego. Gdy pacjent osiągnie cele związane z rekonwalescencją, lekarz zapewni dostęp do filmów wyższego poziomu. Plan powrotu do zdrowia rozpoczyna się następnego dnia po złamaniu szyjki kości udowej i trwa łącznie 16 tygodni po wypisaniu pacjenta ze szpitala.

o Plan terapeutyczny dla historycznej grupy kontrolnej (standardowa praktyka do 31 grudnia 2020 r.) składający się ze zmian posturalnych opisanych w wystandaryzowanym planie opieki pielęgniarskiej. W ramach tego planu pacjentka została przedwcześnie przeniesiona do pozycji siedzącej (w ciągu pierwszych 24 godzin) i zaczęła chodzić w ciągu kolejnych 48 godzin, o ile pozwalał na to stan ogólny chorego. Ta grupa nie otrzymała żadnego konkretnego planu naprawy funkcjonalnej.

  • Pacjent zostaje wypisany ze szpitala i otrzyma link, przez który będzie mógł uzyskać dostęp do platformy internetowej w celu przesłania informacji z kwestionariuszy wysłanych w ustalonych okresach 1, 3, 6 i 12 miesięcy, a także zostaną przesłane filmy ilustrujące ćwiczenia rehabilitacyjne, które będzie musiał wykonać w tym okresie. Pacjent i/lub opiekun zostanie wyjaśniony, jak działa narzędzie, jak uzyskać dostęp do cyfrowych treści informacyjnych i jak uzyskać dostęp do kwestionariuszy. Zapewniony zostanie sposób kontaktu w celu rozwiązania ewentualnych wątpliwości. PI będzie miał dostęp za pośrednictwem platformy internetowej/aplikacji do panelu kontrolnego, w którym będzie mógł wykryć ewentualne nieprzestrzeganie zaleceń przez pacjenta lub alerty związane z ewolucją kliniczną, co pozwoli na wyczerpujące monitorowanie pacjenta.
  • Analiza wyników: Zgromadzone dane będą analizowane za pomocą Pakietu Statystycznego dla programu Nauk Społecznych. Obliczona zostanie średnia, mediana i odchylenie standardowe każdej ze zmiennych. Na podstawie danych uzyskanych z istniejącego piśmiennictwa, po wybraniu próby 67 pacjentów, można przyjąć rozkład normalny dla wszystkich zmiennych. Dla wyjściowej charakterystyki demograficznej i klinicznej porównanie średnich dla zmiennych ilościowych (t-Studenta) oraz proporcji (Chi-kwadrat) dla jakościowych zostanie przeprowadzona Analiza statystyczna zostanie przeprowadzona z poziomem ufności 95%, tak aby za statystycznie istotne wartości uznano te, których prawdopodobieństwo wynosi < 0,05.
  • Rozpowszechnianie wyników: wyniki tego badania zostaną zaprezentowane do rozpowszechniania w czasopismach naukowych i na specjalistycznych konferencjach.

Typ studiów

Obserwacyjny

Zapisy (Oczekiwany)

70

Kontakty i lokalizacje

Ta sekcja zawiera dane kontaktowe osób prowadzących badanie oraz informacje o tym, gdzie badanie jest przeprowadzane.

Kontakt w sprawie studiów

  • Nazwa: Joaquín Zambrano Martín, MSc PT.
  • Numer telefonu: 0034615378439
  • E-mail: jzambrano@nebrija.es

Kopia zapasowa kontaktu do badania

  • Nazwa: Joaquín Zambrano Martín

Lokalizacje studiów

    • Castilla Y León
      • León, Castilla Y León, Hiszpania, 24010
        • Rekrutacyjny
        • Hospital San Juan de Dios de León
        • Kontakt:
        • Pod-śledczy:
          • Antonia Gómez Conesa, Doctor
        • Pod-śledczy:
          • Miguel Mendoza Puente, Doctor
        • Pod-śledczy:
          • Roberto Méndez Sánchez, Doctor
        • Pod-śledczy:
          • Pedro Chana Valero, Doctor
        • Pod-śledczy:
          • Elena García Gracía, Doctor

Kryteria uczestnictwa

Badacze szukają osób, które pasują do określonego opisu, zwanego kryteriami kwalifikacyjnymi. Niektóre przykłady tych kryteriów to ogólny stan zdrowia danej osoby lub wcześniejsze leczenie.

Kryteria kwalifikacji

Wiek uprawniający do nauki

65 lat do 100 lat (Starszy dorosły)

Akceptuje zdrowych ochotników

Nie

Płeć kwalifikująca się do nauki

Wszystko

Metoda próbkowania

Próbka bez prawdopodobieństwa

Badana populacja

Populacją docelową będą osoby w wieku powyżej 65 lat skierowane z Oddziału Ratunkowego Centro Asistencial Universitario de León (CAULE) z potwierdzonym rozpoznaniem złamania szyjki kości udowej, które zostaną poddane operacji złamania szyjki kości udowej w HSJD.

Opis

Kryteria przyjęcia:

  • Pacjenci skierowani z Pogotowia Ratunkowego León Assistance Complex (CAULE), potwierdzenie rozpoznania medycznego złamania szyjki kości udowej za pomocą radiografii przednio-tylnej i bocznej.
  • Mieć ukończone 65 lat.
  • Być w stanie chodzić przed złamaniem z pomocą lub bez pomocy instrumentów lub ludzi.
  • Podpisali świadomą zgodę na udział w projekcie badawczym.
  • Z dostępem do telefonu komórkowego z możliwością instalacji aplikacji.

Kryteria wyłączenia:

  • Pacjenci z urazami wielonarządowymi zostaną wykluczeni.
  • Przerzutowe pochodzenie złamania.
  • Złamanie okołoprotezowe.
  • Pacjenci z zaburzeniami funkcji poznawczych uniemożliwiającymi korzystanie z telefonu komórkowego z aplikacjami, którym w procesie zdrowienia nie towarzyszy osoba odpowiedzialna.

Plan studiów

Ta sekcja zawiera szczegółowe informacje na temat planu badania, w tym sposób zaprojektowania badania i jego pomiary.

Jak projektuje się badanie?

Szczegóły projektu

Kohorty i interwencje

Grupa / Kohorta
Interwencja / Leczenie
Kohorta nienarażona (czynnik ochronny)
Grupa pacjentów operowanych w 2021 roku w szpitalu San Juan de Dios z powodu złamania szyjki kości udowej, u których zostanie zastosowany nowy program obejmujący powrót funkcjonalny i ćwiczenia terapeutyczne z rocznym okresem obserwacji. Wdrożenie planu przywracania funkcjonalności i późniejszej obserwacji jest uważane za czynnik chroniący przed utratą funkcjonalności.

Specjalny program leczenia złamania szyjki kości udowej, przywracający ruchomość, siłę i równowagę operowanemu pacjentowi, w celu ułatwienia powrotu do stanu funkcjonalnego jak najbardziej zbliżonego do stanu sprzed operacji i w jak najkrótszym czasie, jak wyszczególniono w załączniku VIII . Program ten jest częścią standardowego protokołu leczenia realizowanego od stycznia 2021 roku przez Oddział Ortogeriatrii Szpitala San Juan de Dios.

Program ten podzielony jest na 5 faz, każda z tych faz pokrywa się z poziomem skali oceny chodu. Każda osoba rozpocznie na poziomie wyznaczonym przez lekarza i będzie miała dostęp tylko do filmów ze wskazanego poziomu i poziomów poniżej niego. Gdy pacjent osiągnie cele związane z rekonwalescencją, lekarz zapewni dostęp do filmów wyższego poziomu. Plan powrotu do zdrowia rozpoczyna się następnego dnia po złamaniu szyjki kości udowej i trwa łącznie 16 tygodni po wypisaniu pacjenta ze szpitala.

Eksponowana kohorta (retrospektywna)
Pełna kohorta pacjentów operowanych w 2020 roku w szpitalu San Juan de Dios z powodu złamania szyjki kości udowej, u których nie zastosowano specjalnego planu powrotu do zdrowia.
Składa się ze zmian posturalnych opisanych w wystandaryzowanym planie opieki pielęgniarskiej. W ramach tego planu pacjentka została przedwcześnie przeniesiona do pozycji siedzącej (w ciągu pierwszych 24 godzin) i zaczęła chodzić w ciągu kolejnych 48 godzin, o ile pozwalał na to stan ogólny chorego. Ta grupa nie otrzymała żadnego konkretnego planu naprawy funkcjonalnej.

Co mierzy badanie?

Podstawowe miary wyniku

Miara wyniku
Opis środka
Ramy czasowe
Funkcjonalna klasyfikacja chodu-1d.
Ramy czasowe: Pierwszy dzień

Funkcjonalna klasyfikacja chodu to funkcjonalny test chodu, który ocenia zdolność chodzenia. Ta 6-punktowa skala ocenia stan poruszania się, określając, jakiego wsparcia ze strony człowieka potrzebuje pacjent podczas chodzenia, niezależnie od tego, czy korzysta z osobistego urządzenia wspomagającego.

Poziom 0: Pacjent, który nie może usiedzieć dłużej niż 1 minutę bez pomocy oparcia i podłokietnika.

Poziom 1: Pacjent, który może pozostać w pozycji siedzącej bez pomocy oparcia i podłokietnika przez ponad 1 minutę.

Poziom 2: niefunkcjonalne poruszanie się. Chodzenie z dużą pomocą fizyczną. Poziom 3: chodzenie po domu, chodzenie z lekkim kontaktem fizycznym z osobą. Poziom 4: porusza się samodzielnie w otoczeniu domu lub sąsiedztwa, ale wymaga nadzoru osoby.

Poziom 5: niezależna wędrówka społeczności.

Pierwszy dzień
Funkcjonalna klasyfikacja chodu-3dQX.
Ramy czasowe: 3 dni po zabiegu

Funkcjonalna klasyfikacja chodu to funkcjonalny test chodu, który ocenia zdolność chodzenia. Ta 6-punktowa skala ocenia stan poruszania się, określając, jakiego wsparcia ze strony człowieka potrzebuje pacjent podczas chodzenia, niezależnie od tego, czy korzysta z osobistego urządzenia wspomagającego.

Poziom 0: Pacjent, który nie może usiedzieć dłużej niż 1 minutę bez pomocy oparcia i podłokietnika.

Poziom 1: Pacjent, który może pozostać w pozycji siedzącej bez pomocy oparcia i podłokietnika przez ponad 1 minutę.

Poziom 2: niefunkcjonalne poruszanie się. Chodzenie z dużą pomocą fizyczną. Poziom 3: chodzenie po domu, chodzenie z lekkim kontaktem fizycznym z osobą. Poziom 4: porusza się samodzielnie w otoczeniu domu lub sąsiedztwa, ale wymaga nadzoru osoby.

Poziom 5: niezależna wędrówka społeczności.

3 dni po zabiegu
Funkcjonalna klasyfikacja chodzenia - 6W.
Ramy czasowe: 6 tygodni

Funkcjonalna klasyfikacja chodu to funkcjonalny test chodu, który ocenia zdolność chodzenia. Ta 6-punktowa skala ocenia stan poruszania się, określając, jakiego wsparcia ze strony człowieka potrzebuje pacjent podczas chodzenia, niezależnie od tego, czy korzysta z osobistego urządzenia wspomagającego.

Poziom 0: Pacjent, który nie może usiedzieć dłużej niż 1 minutę bez pomocy oparcia i podłokietnika.

Poziom 1: Pacjent, który może pozostać w pozycji siedzącej bez pomocy oparcia i podłokietnika przez ponad 1 minutę.

Poziom 2: niefunkcjonalne poruszanie się. Chodzenie z dużą pomocą fizyczną. Poziom 3: chodzenie po domu, chodzenie z lekkim kontaktem fizycznym z osobą. Poziom 4: porusza się samodzielnie w otoczeniu domu lub sąsiedztwa, ale wymaga nadzoru osoby.

Poziom 5: niezależna wędrówka społeczności.

6 tygodni
Funkcjonalna klasyfikacja chodzenia – 16W.
Ramy czasowe: 16 tygodni

Funkcjonalna klasyfikacja chodu to funkcjonalny test chodu, który ocenia zdolność chodzenia. Ta 6-punktowa skala ocenia stan poruszania się, określając, jakiego wsparcia ze strony człowieka potrzebuje pacjent podczas chodzenia, niezależnie od tego, czy korzysta z osobistego urządzenia wspomagającego.

Poziom 0: Pacjent, który nie może usiedzieć dłużej niż 1 minutę bez pomocy oparcia i podłokietnika.

Poziom 1: Pacjent, który może pozostać w pozycji siedzącej bez pomocy oparcia i podłokietnika przez ponad 1 minutę.

Poziom 2: niefunkcjonalne poruszanie się. Chodzenie z dużą pomocą fizyczną. Poziom 3: chodzenie po domu, chodzenie z lekkim kontaktem fizycznym z osobą. Poziom 4: porusza się samodzielnie w otoczeniu domu lub sąsiedztwa, ale wymaga nadzoru osoby.

Poziom 5: niezależna wędrówka społeczności.

16 tygodni
Funkcjonalna klasyfikacja chodu-1Y.
Ramy czasowe: 1 rok

Funkcjonalna klasyfikacja chodu to funkcjonalny test chodu, który ocenia zdolność chodzenia. Ta 6-punktowa skala ocenia stan poruszania się, określając, jakiego wsparcia ze strony człowieka potrzebuje pacjent podczas chodzenia, niezależnie od tego, czy korzysta z osobistego urządzenia wspomagającego.

Poziom 0: Pacjent, który nie może usiedzieć dłużej niż 1 minutę bez pomocy oparcia i podłokietnika.

Poziom 1: Pacjent, który może pozostać w pozycji siedzącej bez pomocy oparcia i podłokietnika przez ponad 1 minutę.

Poziom 2: niefunkcjonalne poruszanie się. Chodzenie z dużą pomocą fizyczną. Poziom 3: chodzenie po domu, chodzenie z lekkim kontaktem fizycznym z osobą. Poziom 4: porusza się samodzielnie w otoczeniu domu lub sąsiedztwa, ale wymaga nadzoru osoby.

Poziom 5: niezależna wędrówka społeczności.

1 rok

Miary wyników drugorzędnych

Miara wyniku
Opis środka
Ramy czasowe
Krótki przenośny kwestionariusz stanu psychicznego 1d
Ramy czasowe: Pierwszy dzień

Ocenia stan poznawczy pacjenta w momencie podawania. Składa się z 10 pytań zadawanych przed zabiegiem chirurgicznym, w których obliczane są błędy. Proponuje się wykonanie testu w czasie najbliższym wyjściowej sytuacji poznawczej pacjenta.

Jaki dziś dzień? (Miesiąc dzień rok). Jaki dzień tygodnia jest dzisiaj? Gdzie teraz jesteśmy? Jaki jest Twój numer telefonu? (Jeśli nie ma telefonu, adres). Ile masz lat? Kiedy się urodziłeś? Kto jest obecnym premierem? Kim był poprzedni premier? Podaj pierwsze nazwisko jego matki. Zaczynając od 20, odejmij kolejno od 3 do 3, aż dojdziesz do 0.

Pierwszy dzień
Krótki przenośny kwestionariusz stanu psychicznego 3dQx
Ramy czasowe: 3 dni po zabiegu

Ocenia stan poznawczy pacjenta w momencie podawania. Składa się z 10 pytań zadawanych przed zabiegiem chirurgicznym, w których obliczane są błędy. Proponuje się wykonanie testu w czasie najbliższym wyjściowej sytuacji poznawczej pacjenta.

Jaki dziś dzień? (Miesiąc dzień rok). Jaki dzień tygodnia jest dzisiaj? Gdzie teraz jesteśmy? Jaki jest Twój numer telefonu? (Jeśli nie ma telefonu, adres). Ile masz lat? Kiedy się urodziłeś? Kto jest obecnym premierem? Kim był poprzedni premier? Podaj pierwsze nazwisko jego matki. Zaczynając od 20, odejmij kolejno od 3 do 3, aż dojdziesz do 0.

3 dni po zabiegu
Ruchomość przed złamaniem, zgodnie z hiszpańskim krajowym rejestrem złamań szyjki kości udowej z powodu kruchości 1d.
Ramy czasowe: Pierwszy dzień
Ocenia według poziomów pojemności w zakresie od 0 do 11. Jego konstrukcja pozwala po pierwsze określić wydolność chodu, a po drugie zobaczyć ewolucję i ustalić wytyczne leczenia.
Pierwszy dzień
Mobilność przed złamaniem, zgodnie z hiszpańskim krajowym rejestrem złamań szyjki kości udowej z powodu kruchości 3dQx.
Ramy czasowe: 3 dni po zabiegu
Ocenia według poziomów pojemności w zakresie od 0 do 11. Jego konstrukcja pozwala po pierwsze określić wydolność chodu, a po drugie zobaczyć ewolucję i ustalić wytyczne leczenia.
3 dni po zabiegu
Ruchomość przed złamaniem, zgodnie z hiszpańskim krajowym rejestrem złamań szyjki kości udowej z powodu łamliwości 6W.
Ramy czasowe: 6 tygodni
Ocenia według poziomów pojemności w zakresie od 0 do 11. Jego konstrukcja pozwala po pierwsze określić wydolność chodu, a po drugie zobaczyć ewolucję i ustalić wytyczne leczenia.
6 tygodni
Ruchomość przed złamaniem, zgodnie z hiszpańskim krajowym rejestrem złamań szyjki kości udowej z powodu łamliwości 16W.
Ramy czasowe: 16 tygodni
Ocenia według poziomów pojemności w zakresie od 0 do 11. Jego konstrukcja pozwala po pierwsze określić wydolność chodu, a po drugie zobaczyć ewolucję i ustalić wytyczne leczenia.
16 tygodni
Ruchomość przed złamaniem, według hiszpańskiego krajowego rejestru złamań szyjki kości udowej z powodu łamliwości 1 rok.
Ramy czasowe: 1 rok
Ocenia według poziomów pojemności w zakresie od 0 do 11. Jego konstrukcja pozwala po pierwsze określić wydolność chodu, a po drugie zobaczyć ewolucję i ustalić wytyczne leczenia.
1 rok
Indeks Bartela 1d.
Ramy czasowe: Pierwszy dzień

Skala Barthel jest skalą porządkową używaną do pomiaru wydajności w czynnościach życia codziennego. Każdy element wydajności jest oceniany w tej skali z określoną liczbą punktów przypisanych do każdego poziomu lub rankingu:

Wartości: 0-20 całkowita zależność. Wartości: 21-60 poważne uzależnienie. Wartości: 61-90 umiarkowana zależność. Wartości: 91-99 niska zależność Wartości: 100 niezależność.

Pierwszy dzień
Indeks Bartela 3dQx
Ramy czasowe: 3 dni po zabiegu

Skala Barthel jest skalą porządkową używaną do pomiaru wydajności w czynnościach życia codziennego. Każdy element wydajności jest oceniany w tej skali z określoną liczbą punktów przypisanych do każdego poziomu lub rankingu:

Wartości: 0-20 całkowita zależność. Wartości: 21-60 poważne uzależnienie. Wartości: 61-90 umiarkowana zależność. Wartości: 91-99 niska zależność Wartości: 100 niezależność.

3 dni po zabiegu
Indeks Bartela 6W
Ramy czasowe: 6 tygodni

Skala Barthel jest skalą porządkową używaną do pomiaru wydajności w czynnościach życia codziennego. Każdy element wydajności jest oceniany w tej skali z określoną liczbą punktów przypisanych do każdego poziomu lub rankingu:

Wartości: 0-20 całkowita zależność. Wartości: 21-60 poważne uzależnienie. Wartości: 61-90 umiarkowana zależność. Wartości: 91-99 niska zależność Wartości: 100 niezależność.

6 tygodni
Indeks Bartela 16W
Ramy czasowe: 16 tygodni

Skala Barthel jest skalą porządkową używaną do pomiaru wydajności w czynnościach życia codziennego. Każdy element wydajności jest oceniany w tej skali z określoną liczbą punktów przypisanych do każdego poziomu lub rankingu:

Wartości: 0-20 całkowita zależność. Wartości: 21-60 poważne uzależnienie. Wartości: 61-90 umiarkowana zależność. Wartości: 91-99 niska zależność Wartości: 100 niezależność.

16 tygodni
Indeks Bartela 1Y
Ramy czasowe: 1 rok

Skala Barthel jest skalą porządkową używaną do pomiaru wydajności w czynnościach życia codziennego. Każdy element wydajności jest oceniany w tej skali z określoną liczbą punktów przypisanych do każdego poziomu lub rankingu:

Wartości: 0-20 całkowita zależność. Wartości: 21-60 poważne uzależnienie. Wartości: 61-90 umiarkowana zależność. Wartości: 91-99 niska zależność Wartości: 100 niezależność.

1 rok
Kwestionariusz SARC-F (Sarkopenia Screening) 1d
Ramy czasowe: Pierwszy dzień
SARC-F to prosty kwestionariusz do szybkiego diagnozowania sarkopenii. Maksymalna ocena to 10 punktów. Wynik po teście <4 punkty wskazuje na akceptowalny stan zdrowia, natomiast każdy wynik wyższy od poprzedniego wskazuje na ryzyko wystąpienia sarkopenii.
Pierwszy dzień
Kwestionariusz SARC-F (Sarkopenia Screening) 3dQx
Ramy czasowe: 3 dni po zabiegu
SARC-F to prosty kwestionariusz do szybkiego diagnozowania sarkopenii. Maksymalna ocena to 10 punktów. Wynik po teście <4 punkty wskazuje na akceptowalny stan zdrowia, natomiast każdy wynik wyższy od poprzedniego wskazuje na ryzyko wystąpienia sarkopenii.
3 dni po zabiegu
Kwestionariusz SARC-F (Sarkopenia Screening) 6W
Ramy czasowe: 6 tygodni
SARC-F to prosty kwestionariusz do szybkiego diagnozowania sarkopenii. Maksymalna ocena to 10 punktów. Wynik po teście <4 punkty wskazuje na akceptowalny stan zdrowia, natomiast każdy wynik wyższy od poprzedniego wskazuje na ryzyko wystąpienia sarkopenii.
6 tygodni
Kwestionariusz SARC-F (Sarkopenia Screening) 16W
Ramy czasowe: 16 tygodni
SARC-F to prosty kwestionariusz do szybkiego diagnozowania sarkopenii. Maksymalna ocena to 10 punktów. Wynik po teście <4 punkty wskazuje na akceptowalny stan zdrowia, natomiast każdy wynik wyższy od poprzedniego wskazuje na ryzyko wystąpienia sarkopenii.
16 tygodni
Kwestionariusz SARC-F (Sarkopenia Screening) 1 rok
Ramy czasowe: 1 rok
SARC-F to prosty kwestionariusz do szybkiego diagnozowania sarkopenii. Maksymalna ocena to 10 punktów. Wynik po teście <4 punkty wskazuje na akceptowalny stan zdrowia, natomiast każdy wynik wyższy od poprzedniego wskazuje na ryzyko wystąpienia sarkopenii.
1 rok
Oxford Hip Score 1d
Ramy czasowe: Pierwszy dzień

Oxford Hip Score to skoncentrowany na pacjencie kwestionariusz przeznaczony do oceny sprawności funkcjonalnej i bólu z perspektywy pacjenta. Jest to krótki, dwunastopunktowy kwestionariusz opracowany do wypełnienia przez pacjentów poddawanych zabiegom chirurgicznym i szeroko cytowany w literaturze ortopedycznej.

Wyniki:

0-19: Poważne uderzenie. 20-29: Umiarkowany do silnego uderzenia. 30-39: Uderzenie od łagodnego do umiarkowanego. 40-48: Stan zadowalający.

Pierwszy dzień
Oxford Hip Score 3dQx
Ramy czasowe: 3 dni po zabiegu

Oxford Hip Score to skoncentrowany na pacjencie kwestionariusz przeznaczony do oceny sprawności funkcjonalnej i bólu z perspektywy pacjenta. Jest to krótki, dwunastopunktowy kwestionariusz opracowany do wypełnienia przez pacjentów poddawanych zabiegom chirurgicznym i szeroko cytowany w literaturze ortopedycznej.

Wyniki:

0-19: Poważne uderzenie. 20-29: Umiarkowany do silnego uderzenia. 30-39: Uderzenie od łagodnego do umiarkowanego. 40-48: Stan zadowalający.

3 dni po zabiegu
Oxford Hip Wynik 6W
Ramy czasowe: 6 tygodni

Oxford Hip Score to skoncentrowany na pacjencie kwestionariusz przeznaczony do oceny sprawności funkcjonalnej i bólu z perspektywy pacjenta. Jest to krótki, dwunastopunktowy kwestionariusz opracowany do wypełnienia przez pacjentów poddawanych zabiegom chirurgicznym i szeroko cytowany w literaturze ortopedycznej.

Wyniki:

0-19: Poważne uderzenie. 20-29: Umiarkowany do silnego uderzenia. 30-39: Uderzenie od łagodnego do umiarkowanego. 40-48: Stan zadowalający.

6 tygodni
Oxford Hip Score 16W
Ramy czasowe: 16 tygodni

Oxford Hip Score to skoncentrowany na pacjencie kwestionariusz przeznaczony do oceny sprawności funkcjonalnej i bólu z perspektywy pacjenta. Jest to krótki, dwunastopunktowy kwestionariusz opracowany do wypełnienia przez pacjentów poddawanych zabiegom chirurgicznym i szeroko cytowany w literaturze ortopedycznej.

Wyniki:

0-19: Poważne uderzenie. 20-29: Umiarkowany do silnego uderzenia. 30-39: Uderzenie od łagodnego do umiarkowanego. 40-48: Stan zadowalający.

16 tygodni
Oxford Hip Score 1 rok
Ramy czasowe: 1 rok

Oxford Hip Score to skoncentrowany na pacjencie kwestionariusz przeznaczony do oceny sprawności funkcjonalnej i bólu z perspektywy pacjenta. Jest to krótki, dwunastopunktowy kwestionariusz opracowany do wypełnienia przez pacjentów poddawanych zabiegom chirurgicznym i szeroko cytowany w literaturze ortopedycznej.

Wyniki:

0-19: Poważne uderzenie. 20-29: Umiarkowany do silnego uderzenia. 30-39: Uderzenie od łagodnego do umiarkowanego. 40-48: Stan zadowalający.

1 rok
WARSTWY 1d.
Ramy czasowe: Pierwszy dzień
Skala STRATIFY mieści się w zakresie od 0 do 5 punktów i predykcyjnej granicy ryzyka upadku. Wynik całkowity skali STRATIFY uzyskuje się na podstawie sumy odpowiedzi odnoszących się do pięciu pytań, mogących przyjmować wartości od zera do pięciu. Wynik 0 odpowiada ryzyku uważanemu za niskie, równy 1 odpowiada umiarkowanemu ryzyku, a ostatecznie większy lub równy 2 odpowiada wysokiemu ryzyku
Pierwszy dzień
Stratyfikuj 3dQx
Ramy czasowe: 3 dni po zabiegu
Skala STRATIFY mieści się w zakresie od 0 do 5 punktów i predykcyjnej granicy ryzyka upadku. Wynik całkowity skali STRATIFY uzyskuje się na podstawie sumy odpowiedzi odnoszących się do pięciu pytań, mogących przyjmować wartości od zera do pięciu. Wynik 0 odpowiada ryzyku uważanemu za niskie, równy 1 odpowiada umiarkowanemu ryzyku, a ostatecznie większy lub równy 2 odpowiada wysokiemu ryzyku
3 dni po zabiegu
Stratyfikuj 6W
Ramy czasowe: 6 tygodni
Skala STRATIFY mieści się w zakresie od 0 do 5 punktów i predykcyjnej granicy ryzyka upadku. Wynik całkowity skali STRATIFY uzyskuje się na podstawie sumy odpowiedzi odnoszących się do pięciu pytań, mogących przyjmować wartości od zera do pięciu. Wynik 0 odpowiada ryzyku uważanemu za niskie, równy 1 odpowiada umiarkowanemu ryzyku, a ostatecznie większy lub równy 2 odpowiada wysokiemu ryzyku
6 tygodni
Stratyfikuj 16W
Ramy czasowe: 16 tygodni
Skala STRATIFY mieści się w zakresie od 0 do 5 punktów i predykcyjnej granicy ryzyka upadku. Wynik całkowity skali STRATIFY uzyskuje się na podstawie sumy odpowiedzi odnoszących się do pięciu pytań, mogących przyjmować wartości od zera do pięciu. Wynik 0 odpowiada ryzyku uważanemu za niskie, równy 1 odpowiada umiarkowanemu ryzyku, a ostatecznie większy lub równy 2 odpowiada wysokiemu ryzyku
16 tygodni
Stratyfikuj 1 rok
Ramy czasowe: 1 rok
Skala STRATIFY mieści się w zakresie od 0 do 5 punktów i predykcyjnej granicy ryzyka upadku. Wynik całkowity skali STRATIFY uzyskuje się na podstawie sumy odpowiedzi odnoszących się do pięciu pytań, mogących przyjmować wartości od zera do pięciu. Wynik 0 odpowiada ryzyku uważanemu za niskie, równy 1 odpowiada umiarkowanemu ryzyku, a ostatecznie większy lub równy 2 odpowiada wysokiemu ryzyku
1 rok

Współpracownicy i badacze

Tutaj znajdziesz osoby i organizacje zaangażowane w to badanie.

Śledczy

  • Główny śledczy: Joaquín Zambrano Martín, MSC PT, Centro Universitario San Rafael

Daty zapisu na studia

Daty te śledzą postęp w przesyłaniu rekordów badań i podsumowań wyników do ClinicalTrials.gov. Zapisy badań i zgłoszone wyniki są przeglądane przez National Library of Medicine (NLM), aby upewnić się, że spełniają określone standardy kontroli jakości, zanim zostaną opublikowane na publicznej stronie internetowej.

Główne daty studiów

Rozpoczęcie studiów (Rzeczywisty)

1 lutego 2022

Zakończenie podstawowe (Oczekiwany)

21 sierpnia 2022

Ukończenie studiów (Oczekiwany)

21 sierpnia 2022

Daty rejestracji na studia

Pierwszy przesłany

20 maja 2021

Pierwszy przesłany, który spełnia kryteria kontroli jakości

2 czerwca 2021

Pierwszy wysłany (Rzeczywisty)

9 czerwca 2021

Aktualizacje rekordów badań

Ostatnia wysłana aktualizacja (Rzeczywisty)

8 lutego 2022

Ostatnia przesłana aktualizacja, która spełniała kryteria kontroli jakości

7 lutego 2022

Ostatnia weryfikacja

1 lutego 2022

Więcej informacji

Terminy związane z tym badaniem

Plan dla danych uczestnika indywidualnego (IPD)

Planujesz udostępniać dane poszczególnych uczestników (IPD)?

NIE

Informacje o lekach i urządzeniach, dokumenty badawcze

Bada produkt leczniczy regulowany przez amerykańską FDA

Nie

Bada produkt urządzenia regulowany przez amerykańską FDA

Nie

Te informacje zostały pobrane bezpośrednio ze strony internetowej clinicaltrials.gov bez żadnych zmian. Jeśli chcesz zmienić, usunąć lub zaktualizować dane swojego badania, skontaktuj się z register@clinicaltrials.gov. Gdy tylko zmiana zostanie wprowadzona na stronie clinicaltrials.gov, zostanie ona automatycznie zaktualizowana również na naszej stronie internetowej .

Subskrybuj