- ICH GCP
- USA klinikai vizsgálatok nyilvántartása
- Klinikai vizsgálat NCT06503562
Krónikus, nem specifikus nyaki fájdalom és a központi idegrendszerre összpontosító kezelési program
A központi idegrendszerre összpontosító kezelési program hatása krónikus, nem specifikus nyaki fájdalom esetén – Randomizált, kontrollált vizsgálat
A tanulmány áttekintése
Állapot
Körülmények
Beavatkozás / kezelés
Tanulmány típusa
Beiratkozás (Tényleges)
Fázis
- Nem alkalmazható
Kapcsolatok és helyek
Tanulmányi helyek
-
-
Turkey
-
Istanbul, Turkey, Törökország (Türkiye), +90
- Acibadem University
-
Istanbul, Turkey, Törökország (Türkiye), +90
- Nuray ALACA
-
-
Részvételi kritériumok
Jogosultsági kritériumok
Tanulmányozható életkorok
- Felnőtt
- Idősebb felnőtt
Egészséges önkénteseket fogad
Leírás
Bevételi kritériumok:
- Ha az orvos nem specifikus nyaki fájdalmat diagnosztizált,
- 18-65 év közöttinek
- Több mint 3 hónapig tartó nyaki fájdalom
- Nincs korábbi nyak- vagy vállműtéte,
- Semmiféle ok miatt nincs vállfájdalom,
- A nyaki fájdalom hátterében álló daganat vagy gyulladásos betegség nem található,
- Klinikai hátterű szűkület vagy diszkogén probléma, hogy ne legyen jelen.
A következő klinikai vizsgálati tesztek negatív eredményei;
- Spurling teszt,
- Lhermitte teszt,
- Nyaki disztrakciós teszt,
- Adson teszt,
Kizárási kritériumok:
- Nem felel meg a felvételi kritériumoknak,
- Pozitív neurológiai vizsgálat (pozitív motoros jelenlét, gerincgyökér-kompressziót jelző reflex- vagy szenzoros rendellenességek) vagy a felső végtag idegkompressziójával kapcsolatos kóros neurológiai lelet
- Szisztémás reumatológiai vagy anyagcsere-betegségek vagy rák
- a vizsgálatban való részvétel megtagadása,
- A kezelés befejezésének elmulasztása,
- Bármilyen neurológiai problémája van
- Súlyos pszichés betegségek
Tanulási terv
Hogyan készül a tanulmány?
Tervezési részletek
- Elsődleges cél: Kezelés
- Kiosztás: Véletlenszerűsített
- Beavatkozó modell: Párhuzamos hozzárendelés
- Maszkolás: Egyetlen
Fegyverek és beavatkozások
Résztvevő csoport / kar |
Beavatkozás / kezelés |
|---|---|
|
Egyéb: Hagyományos fizioterápiás program
|
Minden résztvevő hagyományos fizioterápiában részesül heti öt napon egy hónapon keresztül.
Transzkután elektromos idegstimuláció, 15 perces hotpack a nyakon és a háton.
Ezt követően a nyaki és a mellkasi gerinc ízületeinek mobilizálását, valamint a felső trapézizmok myofascialis felszabadítását alkalmazzák.
A páciens minden nap 3x10 nyaki aktív mozgásterjedelmű gyakorlatot kap otthon, és a nyaki izmok (SCM, felső trapéz, pikkelysömör és mellizom) önfeszítését a páciens állapotának megfelelően.
Az első hét után erősítő gyakorlatok izometrikus és rezisztív izotóniás gyakorlatokkal kerülnek a nyak és a felső hátizmokra fokozatosan növekvő mértékben.
A betegek nem kapnak semmilyen gyógyszert, és arra kérik őket, hogy ne használjanak semmilyen gyógyszert.
|
|
Kísérleti: Hagyományos fizioterápiás program és központi idegrendszerre összpontosító kezelési program
|
Minden résztvevő hagyományos fizioterápiában részesül heti öt napon egy hónapon keresztül.
Transzkután elektromos idegstimuláció, 15 perces hotpack a nyakon és a háton.
Ezt követően a nyaki és a mellkasi gerinc ízületeinek mobilizálását, valamint a felső trapézizmok myofascialis felszabadítását alkalmazzák.
A páciens minden nap 3x10 nyaki aktív mozgásterjedelmű gyakorlatot kap otthon, és a nyaki izmok (SCM, felső trapéz, pikkelysömör és mellizom) önfeszítését a páciens állapotának megfelelően.
Az első hét után erősítő gyakorlatok izometrikus és rezisztív izotóniás gyakorlatokkal kerülnek a nyak és a felső hátizmokra fokozatosan növekvő mértékben.
A betegek nem kapnak semmilyen gyógyszert, és arra kérik őket, hogy ne használjanak semmilyen gyógyszert.
Fájdalom idegtudományi oktatás, légzőgyakorlatok és relaxációs gyakorlatok irányított képekkel
|
Mit mér a tanulmány?
Elsődleges eredményintézkedések
Eredménymérő |
Intézkedés leírása |
Időkeret |
|---|---|---|
|
A Numerical Rating Scale (NPRS-11)
Időkeret: Változás az alapvonal mozgástartományához képest a 4. héten
|
A Numerical Rating Scale (NPRS-11) egy 11 pontos skála a fájdalom önbejelentésére.
Ez a leggyakrabban használt egydimenziós fájdalomskála.
A válaszadó kiválaszt egy egész számot (0-10 egész szám), amely a legjobban tükrözi fájdalmának intenzitását (vagy más minőségét, ha kérik. 0 pont a minimum és 10 pont a maximum).
Minél magasabb a pontszám, annál erősebb a fájdalom.
|
Változás az alapvonal mozgástartományához képest a 4. héten
|
|
Mozgástartomány
Időkeret: Változás az alapvonal mozgástartományához képest a 4. héten
|
CROM eszköz lesz használatban.
Minden egyes személy aktív mozgástartományát a gyártó eljárásai szerint kell mérni és mérni
|
Változás az alapvonal mozgástartományához képest a 4. héten
|
|
Nyomásos fájdalomküszöb
Időkeret: Változás az alapvonal mozgástartományához képest a 4. héten
|
Egy digitális nyomásalgométert alkalmazunk a láb hálóterére a trigger ponttal szemben.
A résztvevőket arra utasítják, hogy mondják ki a „stop” vagy „pain” (fájdalom) kifejezést, így az inger leállítható, „amikor az érzés először nyomásról fájdalomra vált át” (fájdalomküszöb).
|
Változás az alapvonal mozgástartományához képest a 4. héten
|
|
Nyak rokkantsági indexe
Időkeret: Változás az alapvonal mozgástartományához képest a 4. héten
|
Mivel a 10 pontból álló kérdőív egyes részeit a betegek nem tudták megválaszolni (vezetés, munkavégzés), az átlagos nyaki rokkantsági index pontszámot úgy számítjuk ki, hogy az összpontszámot elosztjuk a megválaszolt kérdések számával.
A pontozás 0 és 50 között van.
A 0 pont a legjobb eredményt, az 50 pont a legrosszabb eredményt jelenti.
0 - 4 pont; nincs fogyatékosság, 5 - 14 pont; enyhe fogyatékosság, 15-24 pont; közepes rokkantság, 25 - 34 pont; súlyos fogyatékosság, > 35 pont; teljes rokkantság
|
Változás az alapvonal mozgástartományához képest a 4. héten
|
|
Fájdalomkatasztrófális skála
Időkeret: Változás az alapvonal mozgástartományához képest a 4. héten
|
A katasztrófafóbia a krónikus fájdalom egyik kognitív és érzelmi következménye, a fájdalom érzékelésével kapcsolatos fontos fogalom.
A katasztrofóbiás emberek általában erősebben érzik a fájdalmat, mint amilyen valójában.
A fájdalom-katasztrófóbia skála 13 elemből áll, és felméri a meglévő fájdalom észlelésével és fennmaradásával kapcsolatos aggodalmak gyakoriságát.
3 alcíme van: tehetetlenség, nagyítás és kérődzés.
Értékelése soha (0) és mindig (4) történik.
A személy összesen 52 pontot szerezhet
|
Változás az alapvonal mozgástartományához képest a 4. héten
|
|
Félelemkerülő hit kérdőív
Időkeret: Változás az alapvonal mozgástartományához képest a 4. héten
|
A félelemkerülő hit kérdőív egy olyan kérdőív, amely a túlzott fájdalomérzékelés félelem-elkerülési modelljén alapul.
A FABQ méri a páciens fájdalomtól való félelmét, és ennek következtében a fizikai aktivitás elkerülését (PA) a félelem miatt. A maximális pontszám 96.
A magasabb pontszám erősebb félelemkerülő hiedelmeket jelez.
A FABQ-n belül két alskála van; a munka alskála (FABQw) 7 kérdéssel (maximális pontszám 42) és a fizikai aktivitás alskála (FABQpa) 4 kérdéssel (maximális pontszám 24)
|
Változás az alapvonal mozgástartományához képest a 4. héten
|
Másodlagos eredményintézkedések
Eredménymérő |
Intézkedés leírása |
Időkeret |
|---|---|---|
|
Pittsburgh alvásminőségi index
Időkeret: Változás az alapvonal mozgástartományához képest a 4. héten
|
19 önértékelésű kérdést tartalmaz, amelyek az előző hónap alvásminőségét kutatják. Hét összetevője van: szubjektív alvásminőség, alvási késleltetés, alvás időtartama, alvás hatékonysága, alvászavarok, altatók használata és nappali diszfunkció. Minden komponenst 0-tól 3-ig értékelnek, és a globális Pittsburgh-i alvásminőség (PQS) pontszám a hét komponens pontszámának összege, amely 0 és 21 között van. A magasabb globális PQS-pontszámok rossz alvásminőséget jeleznek, a rossz alvás határértéke pedig 5 vagy több. |
Változás az alapvonal mozgástartományához képest a 4. héten
|
|
SF 12 Életminőség
Időkeret: Változás az alapvonal mozgástartományához képest a 4. héten
|
Az egészséggel kapcsolatos életminőség-kérdőív tizenkét kérdésből áll, amelyek nyolc egészségügyi területet mérnek a testi és lelki egészség felmérésére. A pontszámok 0-tól 100-ig terjednek, a magasabb pontszámok pedig jobb fizikai és mentális egészségi működést jeleznek.
A fizikai életminőségre 50 vagy annál kevesebb pontszámot 12 javasoltak a fizikai állapot meghatározásához; míg a mentális életminőségen elért 42 vagy annál alacsonyabb pontszám „klinikai depresszióra” utalhat.
|
Változás az alapvonal mozgástartományához képest a 4. héten
|
|
Kórházi szorongás és depresszió skála
Időkeret: Változás az alapvonal mozgástartományához képest a 4. héten
|
Kórházi Szorongás és Depresszió Skála kérdőív.
A HADS egy tizennégy tételes skála.
A tételek közül hét a szorongásra, hét pedig a depresszióra vonatkozik.
A szorongás és depresszió alskálák mindegyike 0-tól 21-ig terjed, a magasabb pontszámok magasabb szorongásos/depressziós panaszokat jeleznek.
A betegeket szorongásosnak vagy depressziósnak, vagy mindkettőnek definiáltuk, ha a pontszám 8 vagy több volt a megfelelő alskálán.
|
Változás az alapvonal mozgástartományához képest a 4. héten
|
|
Központi érzékenyítési skála
Időkeret: Változás az alapvonal mozgástartományához képest a 4. héten
|
Központi szenzitizációs szindrómák esetén alkalmazzák a központi szenzitizációs skálát, amely krónikus fájdalom esetén alkalmazható.
Két részből áll.
A skála A része tartalmaz egy Likert-skálát (0-4 pont), amely az egészséggel kapcsolatos tüneteket kérdőjelezi meg.
Ezt a szakaszt 0-tól 100-ig pontozzák, ahol a magasabb számok magasabb fokú központi érzékenységgel járnak.
A 40-es és afeletti pontszámok központi szenzibilizáció jelenlétét jelzik.
A B részben megkérdőjelezi, hogy a központi szenzibilizációs szindrómák valamelyikét diagnosztizálták-e korábban.
|
Változás az alapvonal mozgástartományához képest a 4. héten
|
|
Globális változásértékelési skála (beteg-elégedettség)
Időkeret: Változás az alapvonal mozgástartományához képest a 4. héten
|
A vállfunkció javulásával kapcsolatos betegek elégedettségét a Global Rating of Change skála értékeli.
Minden résztvevőt felkérnek, hogy értékelje állapotát hathetes beavatkozási időszak után az alapvonalhoz képest, jelezve, hogy jelentősen javult, enyhén javult, nem változott, enyhén romlott, vagy -3 és +3 között jelentősen romlott-e, a magasabb érték pedig azt jelzi, hogy jobb állapotban van ebben a tanulmányban.
|
Változás az alapvonal mozgástartományához képest a 4. héten
|
Együttműködők és nyomozók
Szponzor
Tanulmányi rekorddátumok
Tanulmány főbb dátumok
Tanulmány kezdete (Tényleges)
Elsődleges befejezés (Tényleges)
A tanulmány befejezése (Tényleges)
Tanulmányi regisztráció dátumai
Először benyújtva
Először nyújtották be, amely megfelel a minőségbiztosítási kritériumoknak
Első közzététel (Tényleges)
Tanulmányi rekordok frissítései
Utolsó frissítés közzétéve (Tényleges)
Az utolsó frissítés elküldve, amely megfelel a minőségbiztosítási kritériumoknak
Utolsó ellenőrzés
Több információ
A tanulmányhoz kapcsolódó kifejezések
További vonatkozó MeSH feltételek
Egyéb vizsgálati azonosító számok
- ATADEK-2024-9/341
Terv az egyéni résztvevői adatokhoz (IPD)
Tervezi megosztani az egyéni résztvevői adatokat (IPD)?
Gyógyszer- és eszközinformációk, tanulmányi dokumentumok
Egy amerikai FDA által szabályozott gyógyszerkészítményt tanulmányoz
Egy amerikai FDA által szabályozott eszközterméket tanulmányoz
Ezt az információt közvetlenül a clinicaltrials.gov webhelyről szereztük be, változtatás nélkül. Ha bármilyen kérése van vizsgálati adatainak módosítására, eltávolítására vagy frissítésére, kérjük, írjon a következő címre: register@clinicaltrials.gov. Amint a változás bevezetésre kerül a clinicaltrials.gov oldalon, ez a webhelyünkön is automatikusan frissül. .